Spaarpot KPMG-partners UK gaat wellicht in rook op

300 miljoen voor een verkocht bedrijfsonderdeel foetsie als goed gedrag uitblijft.

De partners van KPMG in Engeland kunnen wellicht fluiten naar 300 miljoen pond. Dat is de opbrengst van de insolventie- en herstructureringspoot die KPMG vorig jaar verkocht aan HIG Capital. Afgesproken is dat de partners dat geld pas over zes jaar zullen krijgen, vier keer zoveel als ze als partner hebben ingelegd in de maatschap.

Dat gaat echter alleen door als de KPMG-partners hun gedrag aanzienlijk beteren. De kleinste van de big four in Engeland is berucht om het wangedrag op de werkvloer. Het kantoor ligt onder een vergrootglas na een reeks onderzoeken over pesten op het werk en andere uitspattingen binnen de organisatie. 

Diverse partners vlogen eruit nadat hun rol bij ongewenst gedrag aan het licht was gekomen. Een van hen was Bill Michael, die vorig jaar ontslag nam nadat hij het personeel tijdens een videogesprek had toegebeten om te "stoppen met zeuren" over hun arbeidsomstandigheden.

Daarnaast heeft KPMG in Engeland de nodige boetes gekregen vanwege haar rol bij diverse boekhoudschandalen. Begin dit jaar werd de firma beboet voor fouten bij de boekencontrole van het drankconcern Conviviality. Vandaag komt er alweer een boete aan in verband met de rol van KPMG bij boekhoudschandalen bij bouwbedrijf Carillon en IT-bedrijf Regenersis.

In het streven naar verbeteren heeft KPMG voor twee miljoen pond aan externe consultants ingevlogen die moeten helpen bij het creëren van een betere organisatiecultuur. Dit volgt op een evaluatie van de KPMG-cultuur onder toezicht van senior partners, waaronder topman John Holt en de Britse voorzitter Bina Mehta. Het paar nam vorig jaar gezamenlijk het stokje over van Bill Michael.

Gerelateerde artikelen