SOBI vraagt intrekking accountantsverklaring De Facultatieve

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft een brief gestuurd aan EY waarin hij de accountant die de jaarrekeningen van de Koninklijke Vereniging voor Crematie De Facultatieve heeft gecontroleerd vraagt om zijn goedkeurende verklaring bij de jaarrekening 2012 in te trekken.

Ook heeft SOBI gevraagd of EY al een intern onderzoek naar de zaak Keizer heeft uitgevoerd.

In april ontstond ophef na diverse artikelen van Follow The Money. Volgens het onlineplatform voor onderzoeksjournalistiek had Henry Keizer via een dubieuze constructie voor een schijntje uitvaartbedrijf de Facultatieve gekocht. Keizer en zijn zakenpartners zouden veel minder voor het bedrijf hebben betaald dan de marktwaarde.  

Lakeman deed in mei aangifte tegen bestuursleden van de Facultatieve. Hij beschuldigde hen van oplichting. De zaak leidde ertoe dat Henry Keizer het voorzitterschap van de VVD neerlegde.

Inmiddels had Lakeman ook al een tuchtklacht tegen een accountant van EY ingediend bij de Accountantskamer. Volgens Lakeman heeft EY meegewerkt aan de dubieuze deal door jaarrekeningen goed te keuren waarin de financiële situatie van De Facultatieve veel slechter werd voorgesteld dan die in werkelijkheid was. Daardoor kreeg de opvallend lage verkoopprijs “een schijn van redelijkheid". De accountant zou daarvoor geschorst moeten worden, vindt Lakeman.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen