Tuchtklacht tegen EY-accountant in zaak VVD-voorman

Een accountant van EY heeft een kwalijke rol gespeeld in de affaire waardoor VVD-voorzitter Henry Keizer in opspraak is geraakt. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Hij liet woensdag weten dat hij een tuchtklacht heeft ingediend bij de Accountantskamer.

Keizer zou in 2012 samen met zakenpartners voor een veel te lage prijs de uitvaartonderneming De Facultatieve hebben gekocht. De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar de zaak. Keizer heeft voor de duur van dat onderzoek zijn taken als partijvoorzitter neergelegd.

Volgens Lakeman heeft EY meegewerkt aan de dubieuze deal door jaarrekeningen goed te keuren waarin de financiële situatie van De Facultatieve veel slechter werd voorgesteld dan die in werkelijkheid was. Daardoor kreeg de opvallend lage verkoopprijs “een schijn van redelijkheid". De accountant zou daarvoor geschorst moeten worden, vindt Lakeman.

Woensdag meldde Follow the Money dat Keizer eind jaren negentig niet voldeed aan de toetsingseisen van toezichthouder de Verzekeringskamer. Die zou als gevolg daarvan hebben bepaald dat Keizer niet betrokken mocht zijn bij de beleidsbepaling van De Facultatieve. De nieuwssite heeft vertrouwelijke documenten ingezien waaruit dat zou blijken. Ook meldt Follow the Money dat Loek Hermans al sinds 1998 commissaris is geweest van B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve'. Hermans liet eerder weten pas in 2006 commissaris van het crematie- en uitvaartconcern te zijn geworden.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen