3 skills die boekhoudprofessionals nodig hebben in wereld van AI

Er heerst in deze tijd een begrijpbare zorg over de mogelijkheid dat er banen verloren zullen gaan onder boekhoud- en auditing-professionals als gevolg van het toenemende gebruik van Artificial Intelligence. Hoe kunt u uzelf wapenen tegen deze bedreiging van uw vak?

Volgens Mike Baccala van PwC zullen de boekhoud- en auditingwerkzaamheden wellicht veranderen door het stijgende gebruik van AI, maar deze banen zullen niet verdwijnen. Baccala is coauteur van een recent PwC rapport dat voorspelt wat de effecten van AI zullen zijn in de werkomgeving. 

Volgens hem wordt AI al gebruikt bij PwC en heeft dit zijn voordelen. Sommige werkzaamheden worden hierdoor in minder dan de helft van de tijd gedaan, en dit blijft zich doorontwikkelen waardoor het nog minder tijd zal kosten in de toekomst. 

Baccala ziet dat het gebruik van AI niet resulteert in situaties waarin mensen van hun projecten worden afgehaald. Integendeel, mensen houden zich nu bezig met andere taken. 

AI duwt mensen in de richting van interessantere werkzaamheden. Voorheen was een van de meest vervelende taken van een boekhoudprofessional het proces van het verzamelen en organiseren van data voordat men het kon analyseren en auditen. Door de komst van AI voeren zij nu andere werkzaamheden uit. Allereerst leren zij de AI welke data gezocht wordt en hoe het georganiseerd moet worden. Vervolgens onderzoeken zij enige afwijkingen en omdat de AI werkt met alle data in plaats van een sample, kunnen er ook meer afwijkingen zijn die dienen te worden onderzocht. 

Baccala geeft toe dat er een significant niveau van heropleiden nodig is om boekhoudprofessionals te helpen om effectief te werken met AI. Daarnaast benadrukt hij dat bepaalde CPA vaardigheden, zoals scepticisme, oordeel, analyse en het begrijpen van technische accounting nog belangrijker zullen worden omdat deze vaardigheden waarschijnlijk nooit door de AI aangeleerd kunnen worden, en in een door data gedreven wereld zijn deze vaardigheden uiterst belangrijk. 

Nieuwe vaardigheden die boekhoudprofessionals kunnen helpen te slagen met AI zijn:

1. Fundamentele data vaardigheden. De meest succesvolle boekhoudprofessionals zullen de belangrijkste datavaardigheden beheersen die hun helpen hun onderneming bij te staan met verschillende systemen en beleid. Dit zijn onder andere datastrategie, en verwerkingsvaardigheden,  en bekwaamheid in statistiek, waarschijnlijkheid en overtuigend kunnen redeneren. 

2. De vaardigheid van ‘Storytelling’. PwC focust zich op het trainen van haar mensen in de kunst van het gebruiken van data om op een effectieve manier betekenis te geven aan data en een boodschap over te kunnen brengen middels ‘storytelling’. AI kan enorme hoeveelheden data verstrekken, maar dit is alleen nuttig als boekhoudprofessionals begrijpen hoe zij dit moeten vertalen op een begrijpbare manier. 

3. De vaardigheid om te automatiseren. Boekhoudprofessionals zullen geconfronteerd worden met processen die flink verbeterd kunnen worden door automatisering. Of dit nou productie of financiële processen zijn, de vaardigheid om automatisering te implementeren zal de efficiëntie verbeteren en de kosten verlagen wat onderscheidend kan zijn voor de boekhoudprofessional. 

Bacalla citeert onderzoeken naar schaakmeesters die tegen machines spelen om aan te geven dat mensen en machines die samen werken veel efficiënter blijken te werken dan mensen of machines die op zichzelf werken. Hij ziet technologie, mensen, en processen als een driekoppige tool voor succes in een bedrijf. Als je een van deze koppen links laat liggen, zal de tool minder effectief handelen. 

Dus hoewel leiders binnen bedrijven en het accountancyvak technologie omarmen, moeten zij oppassen om hun werknemers en processen niet te negeren, zegt Baccala. 

“Je kunt je mensen niet achterwege laten”, zegt hij. “Een organisatie die dit probeert te doen gaat niet ver komen met AI. Bedrijven zullen hun mensen moeten helpen bij te scholen en in te zetten als onderdeel van het veranderproces om vooruit te komen.”

Gerelateerde artikelen