Serious Fraud Office vervolgt drie Tesco-directieleden persoonlijk voor opkloppen winst

Het SFO beschuldigt voormalig CFO, COO en CMO van supermarktconcern van boekhoudfraude.
Tesco moest in het najaar van 2014 toegeven, dat ongeveer € 300 miljoen van de winst die door de onderneming opgegeven werd, gebaseerd was op bewuste manipulatie van de cijfers.
Al in oktober van dat jaar begon het SFO met zijn onderzoek en ondervroeg onder meer de (inmiddels voormalige) CEO Philip Clarke. De impact van dat onderzoek, en de gelijktijdige interne naspeuringen en afschrijvingen, zorgden ervoor dat Tesco het jaar daarop een record-verlies meldde van £6,4 miljard ofwel ruim 7.5 miljard euro. 
Als verantwoordelijk voor het kunstmatig opkloppen van de winst gelden nu Carl Rogberg, destijds CFO van Tesco UK, Chris Bush, die leiding gaf aan Tesco’s UK activiteiten en John Scouler, die de directie voerde over de food-sectie van Tesco.  De voormalige CFO van de Tesco Group, Laurie McIlwee, werd eerder deze maand vrijgesproken van betrokkenheid.
 
De genoemde drie heren moeten zich op 22 september aanstaande voor de rechter verantwoorden voor hun rol in de boekhoudfraude, elk beschuldigd van zowel fraude als ‘false accounting’. De maximum straf voor frauderen is 10 jaar gevangenisstraf en 7 jaar extra voor hun ‘false accounting’.
 
Het onderzoek van het SFO naar Tesco en hun accountant, PricewaterhouseCoopers, gaat inmiddels gewoon verder. 
 
Gerelateerde artikelen