Senatoren VS eisen harde actie tegen accountants

Verdeeldheid bij toezichthouder PCAOB over inspecties van controledossiers.

De financiële commissie van de Amerikaanse Senaat eist strengere handhavingsmaatregelen tegen accountantskantoren. Dit na de gestage toename van het aantal fouten in het controlewerk van accountants.

  • Controledossiers van Amerikaanse accountants wemelen al jaren van de fouten
  • Toezichthouder PCAOB slingert ze daarom herhaaldelijk op de bon
  • Amerikaanse senatoren vinden deze aanpak veel te slap
  • Maar binnen de PCAOB broeit het conflict over de wijze van toezichthouden

Diverse senatoren, Elizabeth Warren en Sheldon Whitehouse, storen zich aan de enorme foutmarge in controledossiers van de afgelopen twee jaar. Die ligt boven de veertig procent. De twee senatoren vraagt zich af of toezichthouder op de accountancy PCAOB wel streng genoeg is voor de kantoren.

De senatoren winden zich vooral op ver BDO US, die in de VS de nummer vijf is qua grootte. In alle controledossiers van BDO die door de PCAOB waren onderzocht zaten fouten. Zijn accountantskantoren eigenlijk wel bang voor de boetes die de toezichthouder oplegt, zo vroegen de politici zich af aan een brief aan de PCAOB. Volgens de senatoren zijn de boetes voor de kantoren niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat en staan niet in verhouding tot de omzet.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Kantoren op hun beurt klagen steen en been over de gepolitiseerde aard van de controleregelgeving en -handhaving. Bovendien is er verdeeldheid binnen de PCAOB over het toezicht op de accountancy. Bestuurslid Christina Ho, een voormalig accountant, bekritiseerde vorige maand de handhaving als “overijverig”.

Ze wil dat de kwaliteit van de controle beter kon worden gemeten aan de hand van financiële herzieningen van beursgenoteerde bedrijven dan aan de hand van de inspecties door de PCAOB.

Amerikaanse waakhond beboet accountants over de hele wereld

Gerelateerde artikelen