Self service analytics – zijn de dagen van de data scientist en CDO al weer geteld?

Cloud business intelligence (BI) belooft dat specialistische vakgebied ‘analytics’ snel te gaan democratiseren. Is er straks nog wel werk voor data scientists en de Chief Data Officer?
Birst.com is een jonge onderneming, die zich ten doel stelt om BI en business analytics te ontworstelen aan de specialistische klauwen van de ‘data scientists’. Dat doen ze door de mogelijkheden die analytics biedt aan om het even welke gebruiker beschikbaar te stellen, via heel simpele ‘dash boards’.
 
Birst heeft met die plannen in elk geval het vertrouwen van investeerders weten te winnen, en bij hen recent meer dan 150 miljoen dollar opgehaald. Andere spelers op het BIanalytics-marktplein zijn bedrijven als Tableau, Pentaho, Qlik en Tibco.
Pentaho is net overgenomen door Hitachi en lijkt daarmee een concurrent te worden voor traditionele dienstverleners als Oracle, SAP, IBM en Teradata – bedrijven die zelf nog trillen van de disruptie van hun markten door de opkomst van cloud-diensten.
 
Birst mikt op integratie van alle gegevens in een two-tier architectuur, die elke gebruiker in een organisatie toegang geeft tot dezelfde operationele gegevens.
De snelle opkomst van dergelijke ‘self service’ analyics-toepassingen roept de vraag op, of er nog wel een toekomst is voor de laatste tijd zo trendy gehypete beroepen als dat van de data scientist of zijn baas, de Chief Data Officer.
 
Er zijn er nog maar heel weinig van – maar misschien zijn ze al ouderwets en obsoleet, voor onze HBO’s en universiteiten, alert en marktgericht als ze zijn, er opleidingen voor aan kunnen bieden.
Vooral de rol van een CDO is volgens deskundigen nu al uitgespeeld. “Die doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed!” leest u vandaag in www.computing.co.uk/
Gerelateerde artikelen