Sectorinitiatief ‘Boer zoekt Boer’ voor buitenfamiliaire bedrijfsovername gestart

Countus, Flynth adviseurs en accountants, Lianne Veenstra Agrocoaching, Rabobank Nederland en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) hebben de handen ineen geslagen om buitenfamiliaire bedrijfsovername te bevorderen. De organisaties hebben tot doel om ondernemers zonder opvolgers en potentieel geschikte opvolgers samen te brengen en te begeleiden tot een succesvolle bedrijfsovername. Dit sectorinitiatief ‘Boer zoekt Boer’ bouwt voort op het bestaande online platform voor buitenfamiliaire bedrijfsovername en omvat diverse bijeenkomsten, intensieve begeleiding en de verspreiding van ervaring en kennis.

In veel agrarische sectoren heeft minder dan de helft van de bedrijven met een bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar een opvolger. ‘Als bedrijfsovername niet plaatsvindt, heeft dit grote gevolgen voor de toekomst van de agrarische sector in Nederland’, aldus Sander Thus, dagelijks bestuurder van NAJK met de portefeuille bedrijfsovername. ‘De leefbaarheid van het platteland komt in het geding door minder bedrijvigheid en leegstand van bedrijfsgebouwen. Landschapselementen die samenhangen met de aanwezigheid van boerenbedrijven gaan mogelijk verloren. Het effect zal direct zichtbaar zijn.’

Het bestaande ‘Boer zoekt Boer’ online platform zal worden uitgebreid en geprofessionaliseerd. Daarnaast zullen in het kader van dit initiatief diverse regionale bijeenkomsten worden georganiseerd voor jongeren en agrarisch ondernemers. Met hulp van expert op het gebied van communicatie Lianne Veenstra en de experts van Countus, Flynth en Rabobank worden gedurende het traject boer en opvolger begeleid.

Informatie over de bijeenkomsten van ‘Boer zoekt Boer’, begeleiding en algemene informatie over buitenfamiliaire bedrijfsovername zijn gebundeld op www.bedrijfsovernameportal.nl.

(NAJK)

Gerelateerde artikelen