SEC legt boetes op in twee fraudezaken, accountant geschorst

De U.S. Securities and Exchange Commission constateert dat twee ondernemingen beleggers misleidden door hun winst kunstmatig te verhogen.
Ex-CFO van de Zwitserse computer-accessoiresproducent Logitech, Erik Bardman, en zijn controller Jennifer Wolf vervalsten de afschrijvingen van de voorraad van een slechtlopend product “omdat dat ons destijds de enige manier leek om aan de ons opgelegde winsttargets te kunnen voldoen”.
 
"Wij zijn dezer dagen bijzonder gefocust op schattingen, en of de bedrijven die te goeder trouw en geheel volgens GAAP en best practices opnemen in hun cijfers,” zegt de SEC. Logitech schikt voor $7,5 miljoen om te voorkomen dat het vervolgd wordt voor deze en andere boekhoudkundige fouten over de afgelopen vijf jaar.  Ex-CEO Gerald Quindlen van Logitech USA werd niet vervolgd, maar besloot wel een bonus van bijna 200.000 dollar terug te storten.
 
Het andere geval betrof accufabrikant Ener1, inmiddels failliet. Volgens de SEC heeft deze onderneming zowel omzet als balans kunstmatig verhoogd in 2010 en 2011, door onder meer de verliezen geleden door een Noorse dochteronderneming (die ook een grootafnemer van de accu’s was) niet correct te verwerken.
De voormalige CEO Charles Gassenheimer, CFO Jeffrey Seidel en Chief Accounting Officer Robert Kamischke zullen resp. $100.000, $50.000 en $30.000 betalen om het goed te maken; een accountant van PricewaterhouseCoopers die verantwoordelijk was voor de controle van Ener1 is voor twee jaar geschorst. Geen van hen erkende schuld. 
 
Gerelateerde artikelen