SEC deelt boete van $140 miljoen uit voor kunstmatig verlagen fiscale reserves

Weatherford International verhoogde de winst door $100 miljoen te weinig te reserveren.

Weatherford, een grote internationale dienstverlener in de olie-industrie, manipuleerde enkele jaren lang de boeken om de te rapporteren winsten in lijn te krijgen met de verwachtingen van analisten en de optimistische boodschappen van de leiding. Weatherford heeft ethiek hoog in het vaandel: 

Integrity in All We Do

We hold ourselves to the highest standards and emphasize the importance of integrity in all we do. We believe that ethical standards are essential to the growth, health, and sustainability of our organization, employees, clients, and shareholders.

 

James Hudgins,  Weatherford’s vice president of tax, en tax manager Darryl Kitay wijzigden de cijfers ná de afsluiting van de boeken, om tegenvallende winsten te verhullen en toch te voldoen aan de eerder aan analisten en beleggers beloofde effective tax rate (ETR). Uiteindelijk viel Weatherford door de mand en moest het de jaarrekening alsnog aanpassen.

Naast de boete van $140 miljoen voor het bedrijf moet Hudgins zelf $334.067 boete betalen, en zijn rechterhand $ 30.000. Hudgins is bovendien voor 5 jaar geschorst als bestuurder van een beursgenoteerde onderneming, en hij en Kitay mogen vijf jaar lang ook geen accountantscontroles uitvoeren.

De accountant van Weatherford (hoofdkantoor in Zwitserland) is KPMG.

cchdaily

Gerelateerde artikelen