‘Sancties Euribor-fraude nauwelijks uit te leggen’

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer heeft zo zijn twijfels of het sanctiesysteem voor geknoei in de financiële sector wel goed is opgezet. Volgens Pheijffer zijn de sancties die medewerkers van de Rabobank opgelegd kregen naar aanleiding van de Euribor-fraude ‘maatschappelijk gezien nauwelijks te verantwoorden en uit te leggen'.

Dit zegt Pheijffer in De Volkskrant.

Gisteren werd duidelijk dat vier medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij gesjoemel met de Euribor-rente, een schikking hebben getroffen met toezichthouder Dutch Securities Institute (DSI). Ze moeten kleine boetes betalen. Drie van de vier medewerkers hadden een leidinggevende functie, de vierde is een junior-medewerker. Zijn boete is lager. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse bankiers individueel gestraft zijn voor hun rol in het schandaal. De medewerkers moeten tussen de 750 en 3000 euro betalen. Een ex-medewerker van de bank kreeg een boete van 1500 euro en een berisping.

Volgens Pheijffer staan deze sancties ‘in schril contrast’ met sancties die in het buitenland  zijn opgelegd. ‘De schikkers zijn erg goed weg gekomen. De sancties hadden veel hoger kunnen en gezien de manipulaties ook moeten zijn.’  De Tilburgse hoogleraar banking and finance Harald Benink vindt de boetes die DSI kan opleggen (maximaal 25.000 euro) veel te laag. Volgens hem gaat daar geen afschrikwekkende werking van uit. Hij pleit dan ook voor veel hogere boetes.

Gerelateerde artikelen