Ruim helft zzp’ers heeft overlijdensrisicoverzekering

28 procent van de zzp’ers heeft niets geregeld bij zijn of haar overlijden. Van de zzp’ers die wel iets hebben geregeld, heeft een meerderheid dat gedaan middels een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met Centraal Beheer.

52 procent van de zzp’ers beschikt over een overlijdensrisicoverzekering. 1 op de 5 zzp’ers heeft geen ORV, maar heeft wel op een andere manier iets geregeld bij zijn of haar overlijden. Wanneer zzp’ers niet over een ORV beschikken, zijn zij in de meeste gevallen (92%) ook niet van plan om deze in de toekomst af te sluiten.

Verder blijkt dat mannelijke zzp’ers naar verhouding vaker over een ORV (61%) beschikken dan vrouwelijke zzp’ers (37%). Ook hebben zzp’ers die langer actief zijn als ondernemer vaker een ORV afgesloten. Zzp’ers beschikken minder vaak over de verzekering naarmate zij ouder worden. 62 procent van de zzp’ers jonger dan 35 heeft zich verzekerd tegen het risico op overlijden. Van de zzp’ers ouder dan 65 beschikt maar 31 procent over de verzekering.

De meeste zzp’ers die niet over een overlijdensrisicoverzekering beschikken, geven hiervoor als reden dat zij het financieel risico bij overlijden al op een andere manier hebben gedekt, bijvoorbeeld met een buffer. Ook geeft 19 procent aan het niet nodig te vinden de verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld omdat zij geen nabestaanden hebben of omdat het voor de nabestaanden niet nodig is. 18 procent van de zzp’ers zonder ORV heeft de verzekering niet afgesloten omdat zij deze te duur vinden.

Gerelateerde artikelen