Renteverhogingen Europa klaar, VS aarzelt nog

Verlagingen zijn pas aan de orde als de twee procent inflatie in zicht is.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente in de eurozone niet verder verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zei ECB-bestuurder François Villeroy de Galhau tegen Radio Classique. Volgens de Franse centralebankpresident laat de inflatie in het eurogebied een "duidelijke neerwaartse" trend zien en hoeven de leenkosten niet nog verder omhoog.

"We zijn de strijd tegen de inflatie aan het winnen", aldus Villeroy de Galhau. "Onze rentetarieven zullen, behoudens eventuele verrassingen of externe schokken, niet verder stijgen."

Tien keer verhoogd

De ECB besloot vorige maand om de rente ongewijzigd te laten, nadat ze deze sinds juli 2022 tien keer had verhoogd tot een recordniveau. Die flinke renteverhogingen hebben volgens de Franse centrale bankier al een duidelijke impact gehad op de inflatie. Hij verwacht dat de inflatie tegen 2025 zal terugkeren naar de doelstelling van twee procent.

In de VS daarentegen zit de schrik erin nu Jerome Powell, voorzitter van de koepel van centrale banken FED, zei dat hij zal niet twijfelen de rentes verder te verhogen als dat nodig blijkt te zijn. Hij zei dat de FED vastbesloten is om een monetair beleid te voeren dat voldoende restrictief is om de inflatie op termijn terug te brengen naar twee procent. “We zijn er niet van overtuigd dat we een dergelijk beleid hebben bereikt.”

Waarschuwing tegen zelfgenoegzaamheid

Prompt gingen de Amerikaanse beurzen onderuit. Amerikaanse analisten zien de opmerkingen van Powell als een waarschuwing dat de markt niet te zelfgenoegzaam moet worden.

Het verlagen van de rente is nog niet in zicht, ook niet in Europa. ECB-bestuurder Villeroy de Galhau sloot die uit voor de nabije toekomst. "Het is te vroeg om over een verlaging te praten. De dag van een renteverlaging zal komen wanneer iedereen ervan overtuigd is dat de inflatie weer op twee procent zal uitkomen."

Eerder deze week waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook al voor een te vroege renteverlaging door de ECB. Volgens het IMF is waakzaamheid geboden en is het nodig om er zeker van te zijn dat de inflatie echt daalt. (ANP)
 

Gerelateerde artikelen