Regels accountantsbenoeming vastgelegd in governancecode woningcorporaties

Aedes en VTV hebben de Governancecode woningcorporaties 2015 gepubliceerd. Leden van Aedes en VTV zijn verplicht de code te volgen. In de code zijn ook de regels met betrekking tot de benoeming van de externe accountants vastgelegd.

De RvC benoemt de externe accountant voor een periode van maximaal acht jaar. ´Dit betreft het kantoor. Een accountant – de persoon – mag volgens art. 24 lid 1 van de Wet toezicht accountantsorganisaties niet meer dan gedurende een aaneengesloten periode van zeven jaar controleren bij een Organisatie van Openbaar Belang (OOB), maar dat zijn corporaties niet,´ zo wordt gemeld in een voetnoot.

Ter vergroting van de transparantie wordt het selectieproces van de accountant toegelicht in het jaarverslag alsmede de redenen die aan de wisseling ten grondslag liggen. In geval van fusie van de corporatie gaat de termijn niet opnieuw in.  Het bestuur (en de auditcommissie) maakt (maken ieder) ten minste eenmaal in de vier jaar een grondige beoordeling van het functioneren van de externe accountant. De beoordeling wordt besproken in de RvC. De RvC meldt de belangrijkste conclusies in het jaarlijks verslag van de RvC, dat onderdeel uit maakt van het jaarverslag.

• Governancecode woningcorporaties 2015

Gerelateerde artikelen