Recordboete van 21 miljoen voor KPMG UK 

Knoeiwerk bij Carillon levert KPMG een mega-boete op.

KPMG heeft van de Britse toezichthouders FRC (Financial Reporting Council) een recordboete van 21 miljoen pond gekregen. Dit vanwege fouten bij de boekencontrole van het inmiddels roemruchte beursgenoteerde bouwbedrijf Carillon. Het bedrijf kreeg van de KPMG-accountant een goedkeurende verklaring, waarna het op de fles ging. 

De boete, de hoogste die de FRC aan een accountantskantoor heeft opgelegd, werd verlaagd van 30 miljoen pond, vanwege de medewerking van KPMG aan het vijf en een half jaar durende onderzoek. De Big Four-firma moest 5,3 miljoen pond aan kosten betalen.

Vernietigende bevindingen
De Britse CEO van KPMG, Jon Holt, noemde de bevindingen “vernietigend”. “We kunnen gewoonweg het werk dat we aan Carillion hebben gedaan niet verdedigen”.

In deze zaak zijn de verantwoordelijke accountants ook zwaar gestraft. Peter Meehan, de voormalige KPMG-partner die de audit vanaf 2014 leidde, kreeg een boete van 350.000 pond en een beroepsverbod voor tien jaar. Darren Turner, die de audit in 2013 leidde, kreeg een boete van 70.000 pond.

In Engeland staat deze zaak model voor de laksheid waarmee accountants naar de boeken van grote klanten kijken. Allerlei onregelmatigheden worden daarbij door de vingers gezien, zo luidt de klacht. Een parlementslid zei dat hij de inhoud van zijn koelkast nog niet zou laten controleren door KPMG.

Aanzwellende roep om hervorming van de accountancy
Inmiddels is het ene na het andere kantoor op de bon geslingerd vanwege falende controles van bedrijven die kort daarna op de fles gingen. Vanwege dit soort kwesties zwelt in Engeland de roep aan om hervorming van de accountancy. 

De waakhond zei donderdag dat het een ongebruikelijk groot aantal inbreuken op de accountancyregels had ontdekt in het controlewerk van KPMG. Carillion zou volgens de FRC in de drie jaar voorafgaand aan zijn ondergang niet zijn onderworpen aan betrouwbare controles van de accountant. Carillion, een outsourcing- en bouwgroep die actief is in het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten, kondigde in 2017 voor meer dan één miljard pond aan afschrijvingen aan, maanden nadat KPMG een goedkeurende accountantsverklaring had afgegeven. Het bedrijf had verplichtingen van zeven miljard pond en slechts 29 miljoen in contanten toen het failliet ging.

Voor KPMG is het al de zestiende boete sinds 2018. Het kantoor is in totaal voor 95 miljoen pond op de bon geslingerd, veel meer dan de boetes van andere kantoren. In februari schikte KPMG met de curatoren voor een bedrag van 1,3 miljard pond. 
 

Gerelateerde artikelen