Recordboete KPMG UK van 14,4 miljoen 

De partners kregen vorig jaar een topbeloning van bijna zeven ton.

KPMG in Engeland is op de bon geslingerd wegens het opzettelijk misleiden van de toezichthouder. Accountants probeerden inspecteurs van de Financial Reporting Council (FRC) zand in de ogen te strooien die de audits controleerden van de boekencontroles die KPMG had gedaan van de failliete outsourcer Carillion en een ander Brits bedrijf, Regenersis, een beursgenoteerd IT-bedrijf dat later is omgedoopt tot Blancco.

Het is de hoogste boete ooit tegen KPMG in het VK voor valse en misleidende documenten en informatie die aan de waakhond was verstrekt. Vier voormalige KPMG-auditors, kregen een boete en een beroepsverbod opgelegd. Een junior auditor werd streng berispt, maar ontsnapte aan een boete van 50.000 pond.

KPMG stemde er ook mee in om de kosten van vier miljoen pond van het onderzoek te betalen, waardoor de totale rekening op bijna 18,4 miljoen pond staat. De boete valt 5,5 miljoen lager uit dan de oorspronkelijke eis, omdat KPMG heeft samengewerkt met de FRC en schuld heeft erkend.

Carillion ging in 2018 op de fles, nadat het een goedkeurende accountantsverklaring had gehad. Deze en andere soortgelijke schandalen hebben in Engeland de roep versterkt om de accountancysector te hervormen. Wetgeving hierover is uitgesteld tot zeker 2023.

De curatoren van het failliete Carillon hebben verder nog een claim bij KPMG neergelegd van 1,3 miljard pond. Het accountantskantoor verzet zich hiertegen. In de partnerfee is deze kwestie nog niet af te lezen. De Britse partners van KPMG kregen vorig jaar gemiddeld 688.000 pond uitbetaald aan bonussen, hun grootste beloning sinds 2014.
 

Gerelateerde artikelen