Rechtszaak Woonbond tegen Belastingdienst en verhuurderskoepels

De Woonbond stapt namens honderdduizenden huurders naar de rechter om het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. De belangenorganisatie liet woensdag weten dat de schade voor huurders tot nu toe circa 365 miljoen euro bedraagt. De actie is gericht tegen de Belastingdienst en de verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang.

Vanaf 2013 kon huishoudens met een brutojaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging worden opgelegd. Om het inkomen te kunnen vaststellen, maakten woningcorporaties en andere verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Op basis van die gegevens is de huur van veel mensen verhoogd, de zogenoemde 'gluurverhoging', aldus de Woonbond.

Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was. Het was strijdig met de privacywetgeving. Daarom eist de Woonbond dat de huurverhogingen worden teruggedraaid en dat huren die te hoog zouden zijn, worden teruggedraaid.

Eerder dit jaar liet de Woonbond al weten een rechtszaak te overwegen om namens de huurders te veel betaalde huur terug te eisen. De belangenorganisatie zag daar nog even van af en probeerde via overleg met verhuurders en de Belastingdienst tot een oplossing te komen. Volgens de Woonbond voelden die partijen er niets voor rond de tafel te gaan zitten. “De Woonbond heeft daarom geen andere mogelijkheid dan het aanspannen van een procedure”, aldus de organisatie voor huurders.

De Woonbond stuurt aan op een collectieve regeling voor alle gedupeerde huurders. Die hoeven zich hiervoor niet aan te melden.

Aedes laat weten dat het niet terecht is dat de Woonbond met de beschuldigende vinger naar de vereniging van woningcorporaties wijst. “Aedes heeft namelijk gewoon de wet gevolgd”, aldus een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat Aedes niet op het verzoek tot overleg is ingegaan, omdat de huurverhogingen een zaak van de aangesloten woningcorporaties zijn, en niet van de vereniging.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen