RB zet vraagtekens bij voorstellen Wwft

Het Register Belastingadviseurs (RB) kan zich ten dele vinden in de voorgestelde wijzigingen van de Wwft. De organisatie vreest echter een flinke toename van de administratieve lasten voor belastingadviseurs.

RB-voorzitter Wil Vennix: “De voorgestelde wijzigingen moeten de vierde anti-witwasrichtlijn implementeren. Ook volgens het RB moeten witwassen en het financieren van terrorisme worden voorkomen. Wij waarschuwen echter wel voor overregulering. Het aantal voorstellen voor verplichtingen op het gebied van de identificatie is zo groot dat het identificeren en verifiëren inmiddels een doel op zich lijken. Voorts lijken diverse verplichtingen te zijn geschreven met het oog op grotere organisaties waardoor deze minder geschikt zijn voor kleinere.”

Administratieve lasten/kosten

Vennix: “Het wetsvoorstel kan leiden tot een flinke toename van de administratieve lasten voor belastingadviseurs. Denk aan kosten om te voldoen aan informatieverplichtingen, het (mogelijk periodiek) moeten aanvragen van een VOG en het moeten verrichten van een uitgebreider onderzoek. Ook het moeten verifiëren van de identiteit van uiteindelijk belanghebbenden verzwaart de administratieve lasten. Opvallend is dat instellingen een onafhankelijke en effectieve compliance-functie moeten hebben. Ook dit levert een kostenpost op.”

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Het RB plaatst kanttekeningen bij de invoering van een ‘generieke’ verplichting om op verzoek van de toezichthouder een VOG te verstrekken. De richtlijn schrijft een VOG niet voor. Ook is niet duidelijk in hoeverre het noodzakelijk is om een VOG te introduceren voor belastingadviseurs.

Meer aandachtspunten

In de reactie van het RB wordt verder onder andere ingegaan op de mogelijkheid die de Financiële inlichtingen eenheid heeft om waarschuwingen, verklaringen en bestuurlijke sancties openbaar te maken. Verder wordt aandacht gevraagd voor de verhouding tussen de maximale bewaartermijn uit de Wwft (5 jaar) en de fiscale bewaartermijn (ten minste 7 jaar).

• Volledige reactie RB

Gerelateerde artikelen