Rating MKB-bedrijven: gezondheid in één oogopslag duidelijk

Van triple A tot D: Nederlandse MKB-bedrijven krijgen voortaan een beoordeling van Moody’s, in samenwerking met Euler Hermes.

In één oogopslag is daarmee te zien hoe financieel gezond een MKB-bedrijf (vanaf 10 miljoen euro omzet) is. Moody’s beoordeelt wereldwijd de kredietwaardigheid van landen, banken en grote concerns. Euler Hermes is de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

De naam van de rating is ‘TRIBRating’. Het beoordeelt de kredietwaardigheid van MKB-bedrijven. Ook in andere landen is deze rating inmiddels van kracht (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland). Moody’s en Euler Hermes gaan de TRIBRating wereldwijd voor alle MKB-bedrijven hanteren.

Nieuwe klant
“Eén standaardbeoordeling voor alle MKB-bedrijven in de wereld is een belangrijke stap voorwaarts om marktpartijen consistentie en transparantie te bieden”, aldus Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland. “Als er een nieuwe klant aanklopt bij een bedrijf, dan wil een ondernemer als eerste weten of het een betrouwbare partij is die aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dat is met deze nieuwe rating meteen duidelijk.”

Voor de export is TRIBRating een instrument waar lang naar uitgekeken is, zo stelt Geeroms. “De kredietrisico-niveaus zijn nu eenvoudig te vergelijken. Dit was voorheen alleen mogelijk voor de grootste bedrijven.”

Financieel voordeel
Geeroms noemt nog een belangrijk voordeel: “Heb je als MKB-bedrijf een A-status dan kun je bij de bank goedkoper geld krijgen dan een bedrijf met een C-status. Financieel voordeel dus. Ook gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Een positieve rating biedt toegang tot een breder scala aan financieringsbronnen.”

De TRIBRating is gebaseerd op de standaard-beoordeling die Moody’s hanteert:

AAA: uitstekende kredietkwaliteit
AA: hoge kredietkwaliteit
A: goede kredietkwaliteit, kan op lange termijn verslechteren bij tegenvallende economische omstandigheden.

BBB: voldoende kredietkwaliteit, zal op lange termijn verslechteren bij tegenvallende economische omstandigheden
BB: voldoende kredietkwaliteit, meevallende economische omstandigheden zijn nodig om op lange termijn te kunnen blijven betalen
B: voldoende voor korte termijn, lange termijn onzeker

CCC: slechte kwaliteit, kans op faillissement reëel
CC: slechte kwaliteit, kans op overleven is klein
C: slechte kwaliteit, kans op overleven is zeer klein

D: failliet

[avg-advertorial slug=”verstevig-groei-waarborg-continuiteit-en-voorkom-verrassingen”] 

Gerelateerde artikelen