Rapportagestandaards voor klimaateffecten op bedrijven

Internationale organisaties werken aan rapportagestandaards voor de uitwerking van klimaateffecten in bedrijfsresultaten. Door het gebrek ervan zijn financiële gevolgen van klimaatbeleid vaak onbetrouwbaar.

Dat meldt de Financial Times. Diverse organisaties werken nu samen met de IFRS Foundation om een ​​International Sustainability Standards Board – ofwel de ISSB – op te zetten. Dat is een set van rapportagestandaards voor klimaateffecten in de financiële rapportage. 

Het gaat om de CDSB (Climate Disclosure Standards Board), de TCFD ( Task Force on Climate-related Financial Disclosures), de IIRC (International Intergrated Reporting Council) en de SASB ( Sustainability Accounting Standards Board) die proberen tot rapportagestandaards te komen voor duurzaam ondernemen. Ook anderen, zoals de GRI (Global Reporting Initiative) en de CDP (Carbon Disclosure Project) zijn erbij betrokken.

Klimaat zou zeker al een aandachtspunt voor de financiële audit moeten zijn, aldus de Financial Times. De krant verwijst naar ernstige zorgen over de onbetrouwbaarheid van financiële rapportages over bedrijfsemissies, watergebruik of andere sociale of omgevingsfactoren. Beleggers klagen volgens de FT regelmatig dat de strategische toelichtingen in jaarverslagen meestal niet overeenkomen met de cijfers.

Zelfs bedrijven die klimaatdoelen stellen en over transitie praten, hebben over het algemeen een financiële rapportage die ‘business as usual’ weerspiegelt, zo citeert de Financial Times Barbara Davidson van Carbon Tracker. Zij is bezig is met een analyse van financiële rapportages van de meest vervuilende grote bedrijven.

De internationale organisaties voor rapportageregels vonden vorig jaar al dat klimaatkwesties tot uiting moeten komen in financiële verslaggeving waarvan verwacht mag worden dat die meeweegt bij beslissingen van gebruikers van jaarrekeningen. 

Een van de aandachtsgebieden van de regelgevende instanties zijn kasstromen die worden verwacht bij het testen van een bijzondere waardevermindering, en de oordelen en onzekerheden rond die berekening. Andere omvatten waardering en risico rond financiële instrumenten, de waarde van voorraden of de restwaarde of gebruiksduur van activa. 

Gerelateerde artikelen