Rabo weer in opspraak

Rabo Farm fonds belooft 8% rendement – en lijkt opgetreden te hebben als heler van gestolen landbouwgrond in Roemenië.
Volgens een rapport van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties zijn de grootste investeerders in Rabo Farm de Nederlandse pensioenfondsen APG en PFZW (voorheen PGGM) en het Amerikaanse pensioenfonds TIAA-CREF.
Rabo Farm kocht sinds 2011 ruim 21.000 hectare landbouwgrond in Roemenië en Polen, om dat vervolgens te verpachten aan  deskundige agrariërs – waaronder politici en anderen met justitieel verleden.
Bovendien, zo blijkt uit onderzoek door het Romanian Centre for Investigative Journalism (RCIJ), ondersteund onder meer door De Correspondent in Nederland, is de verwerving van die gronden uitbesteed aan lieden van soms zeer bedenkelijk allooi. De hele affaire is inmiddels onderwerp van onderzoek door het Roemeense Openbaar Ministerie en anti-corruptieautoriteiten, in verband met aantijgingen van vervalsing en bedrog. Veel ex-eigenaren verklaren niet beseft te hebben dat zij hun land verkochten dan wel zich onder zware druk gezet voelden. 
 
Inmiddels is ongeveer de helft van de €600 miljoen die het fonds beheert belegd in landbouwgrond. Het lijkt er sterk op, dat ook hier Rabobank niet in control is geweest over activiteiten, in haar naam ondernomen. 
Dick van den Oever, directeur van het fonds namens de Rabobank, stelt in een reactie op De Correspondent het volgende: ‘Onze reguliere due diligence bestaat uit het verzamelen van allerlei soorten documenten die ons helpen ons een beeld te vormen van wie de verkoper is. Als we iets opvallends tegenkomen, zien we ons genoodzaakt om méér te doen, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan het dorp.’
Uit interviews met de lokale bevolking in Roemenië rijst een aanzienlijk slordiger due diligence beeld.
 
Gerelateerde artikelen