PwC-schandaal onthult stiekeme privatisering

Publieke sector Australië raakte in de greep van de Big Four.

Australië gaat paal en perk stellen aan wat al de 'heimelijke privatisering’ van de publieke sector wordt genoemd. De Big Four-spelers PwC, Deloitte, EY en KPMG zijn steeds grotere spelers geworden in de Australische overheid, die in toenemende mate invloed uitoefenen op het overheidsbeleid.

Dit is aan het rollen gekomen na een belastingschandaal waarbij PwC Australië betrokken is. Een PwC-partner verklapte geheime fiscale wetgeving aan PwC, die vervolgens grote bedrijven hielp om belasting te ontwijken. De kwestie werd onthuld door Australische media. 

Inmiddels heeft de Australische belastingdienst een stokje gestoken voor de pogingen om belasting te ontduiken met behulp van wetgeving in wording. Zou deze praktijk niet aan het licht zijn gekomen, dan zou dat de Australische schatkist omgerekend 113 miljoen euro hebben gekost.

Het vermoeden bestaat dat het PwC-schandaal het topje is van de ijsberg. De Australische consultancysector is uitgegroeid tot de vierde ter wereld qua inkomsten, na de VS, het VK en Duitsland, aldus de denktank Australia Institute. De Australische overheid geeft omgerekend meer dan een half miljard euro uit aan externe consultants. In 2013 was dat nog 220 miljoen euro. In de afgelopen negen jaar sleepten de Big Four overheidscontracten binnen voor een gezamenlijke waarde van meer dan omgerekend 800 miljoen euro.

De Australische overheid wil de invloed en de kosten van externe adviseurs terugdringen ten faveure van versterking van het eigen ambtenarenapparaat. PwC wordt uitgesloten van overheidsopdrachten. Ook een aantal bedrijven en pensioenfondsen zijn overgegaan tot een boycot. De regering zou nu de overheidsuitgaven voor de Big Four en andere consultants hebben gehalveerd.

Bij PwC Australië zou de sfeer verpest zijn. Tientallen medewerkers zouden er weg willen. Er is boosheid op het management over hoe de affaire is aangepakt. 

Lees ook: Belastingschandaal PwC Australië wordt internationaal
 

Gerelateerde artikelen