Belastingschandaal PwC Australië wordt internationaal

Australische belastingdienst gaat reikwijdte over de grens onderzoeken.

Australische belastingambtenaren onderzoeken samen met buitenlandse collega’s of het PwC-belastinglekschandaal ook heeft geleid tot fiscale misdrijven in andere landen. De belastingdienst van Australië gaat informatie over het schandaal delen met andere belastingdiensten.

Het onderzoek volgt op de onthullingen dat een PwC-partner die betrokken was bij het ontwikkelen van wetten om multinationale belastingontwijking tegen te gaan, vertrouwelijke informatie deelde met collega’s bijj PwC. Dankzij die informatie hielp PwC een aantal grote bedrijven om belasting te ontwijken.

Of ook de Nederlandse Belastingdienst wordt betrokken bij het onderzoek is niet bekendgemaakt. PwC doet zelf onderzoek naar betrokkenheid van de Nederlandse vestiging bij het belastingschandaal. Uit e-mails van de inmiddels geschorste PwC-partner Peter Collins die zijn vrijgegeven door een Australische senaatscommissie, blijkt dat ook PwC Nederland betrokken was bij het werven van nieuwe klanten met de geheime informatie.

PwC heeft deze week een lijst met 63 namen overhandigd aan de autoriteiten. Ook heeft het bedrijf de namen genoemd van vier voormalige partners die betrokken zouden zijn bij het belastingschandaal. 
 

Gerelateerde artikelen