PwC Nederland mogelijk betrokken bij belastingschandaal Australië

Intern onderzoek naar betrokkenheid van de Nederlandse vestiging.

Accountants- en advieskantoor PwC doet onderzoek naar betrokkenheid van de Nederlandse vestiging bij een steeds verder uitdijend belastingschandaal dat Australië al dagen in de greep houdt. Dat bevestigt PwC Nederland aan Het Financieele Dagblad.

Een Australische partner van PwC die is betrokken bij het ontwerp van nieuwe Australische wetgeving om belastingontwijking tegen te gaan, blijkt in 2015 en 2016 op grote schaal geheime overheidsdocumenten aan collega's te hebben doorgespeeld. Deze informatie werd vervolgens gebruikt om klanten te adviseren hoe de wetgeving te omzeilen. Ook werden, met name in de VS, nieuwe klanten geworven. Het hoofd van PwC in Australië moest reeds opstappen nadat was gebleken dat hij de geheime informatie had ontvangen.

Uit e-mails van de inmiddels geschorste PwC-partner Peter Collins die zijn vrijgegeven door een Australische senaatscommissie, blijkt dat ook PwC Nederland betrokken was bij het werven van nieuwe klanten met de geheime informatie. In een notitie waarin de resultaten van de wervingscampagne worden besproken, valt te lezen dat er 'uitgebreid' is samengewerkt met PwC-kantoren in New York, Singapore en Nederland.
 

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]