PwC UK overleeft dankzij Saoedi-Arabië

Partners krijgen een winstdeling van negen ton per persoon.

PwC in Engeland heeft een duikeling in de omzet weten te vermijden. Dit met dank aan het advieswerk in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Saoedi-Arabië. De grote stijging van de kosten werkten daardoor betrekkelijk mild door in de jaarcijfers van de Engelse firma.

De omzet van de activiteiten in het Midden-Oosten steeg met ongeveer veertig procent, tot bijna anderhalf miljard pond sterling. Deze inkomsten bedragen ongeveer een kwart van de omzet van de Britse landenfirma van PwC.

De groei van tien procent in Groot-Brittannië steekt daarbij bleek af. De winstdeling voor de partners bleef met ruim negen ton per partner op niveau, meldt de Financial Times. Wel was die bijna 120.000 pond lager dan vorig jaar. 

Kevin Ellis, voorzitter en senior partner van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten, denkt dat de snelle groei van advieswerk in het Midden-Oosten toe investeringen in de regio voor de energietransitie. PwC werkt in deze regio voornamelijk voor staatsbedrijven. 

PwC UK zette afgelopen boekjaar 5,8 miljard pond om, inclusief de activiteiten in het Midden-Oosten. Dat is een stijging van achttien procent, maar toch daalde de winst van anderhalf naar 1,3 miljard pond. De winst staat onder druk door hogere kosten, waaronder loonkosten, en een investering van honderd miljoen pond in AI. 

De omzet van de adviespoot groeide met dertig procent tot 1,7 miljard pond. De accountancy zette 1,4 miljard om en de belastingpraktijk 1,2 miljard. 

Gerelateerde artikelen