PwC UK bevriest lonen en bereidt ontslagen voor

De vraag naar consultancy loopt hard terug in Engeland. 

Werknemers van PwC UK hoeven niet meer op grote loonsverhogingen en bonussen te rekenen. Mogelijk worden de lonen zelfs bevroren. De leiding van het accountants- annex advieskantoor heeft dat de 25.000 werknemers laten weten.  

De reden van de loonstop vormt de "uitdagende" marktomstandigheden, zoals PwC het omschrijft. De Britse consultancysector constateerde eerder deze maand een forse terugloop van het aantal adviesopdrachten. De Financial Times meldt dat PwC een groter aantal medewerkers dan normaal heeft aangemeld voor verbeterprogramma’s. Dat zijn de voorstadia van een ontslag, zo voegt de krant eraan toe.

De personeelskosten van PwC blijven echter oplopen, omdat veel juniors doorgroeien naar seniorfuncties, met inbegrip van de bijhorende loonsverhogingen. Voor de assistent accountants is al een loonstop afgekondigd bij PwC. Voor andere professionals geldt een loonsverhoging van drie tot zes procent. Die loonsverhoging betekent de factor een achteruitgang in koopkracht, omdat de Engelse inflatie 8,7 procent bedraagt. Assistent accountants genieten een salaris dat schommelt tussen 26.000 en 34.000 pond per jaar, afhankelijk van de vestigingsplaats.

Eerder deze maand riep de voorzitter van de FTC – de financiële waakhond in Engeland – dat accountantskantoren de lonen moeten optrekken om meer mensen aan te trekken. De gemiddelde winstdeling die PwC-partners opstrijken in het Verenigd Koninkrijk bedroeg vorig jaar het record van een miljoen pond per persoon.
 

Gerelateerde artikelen