PwC schikt voor $65 miljoen in zaak MF Global

PwC in de VS betaalt $65 miljoen als schikking in een rechtszaak rond het inmiddels failliete MF Global Holdings Ltd. Beleggers hadden een collectieve rechtszaak aangespannen tegen het accountantskantoor vanwege de accountantscontroles in 2010 en 2011 door PwC bij MF Global.

Volgens de beleggers had PwC ten onrechte verklaard dat het de financiële en interne controls van MF Global goed waren geaudit, terwijl de accountant op de hoogte was van de problemen die leidden tot het faillissement van MF Global in oktober 2011, of die problemen ‘roekeloos genegeerd’ zou hebben.

PwC blijft, ondanks de schikking van  $65 miljoen, ontkennen iets fout gedaan te hebben. Een woordvoerster liet weten dat PwC blij is deze zaak op te lossen en zo te voorkomen dat die zich jarenlang juridisch voortsleept, met alle financiële gevolgen van dien. Tegelijkertijd zegt PwC achter de controlewerkzaamheden en de advisering bij de jaarrekening van MF Global te blijven staan.

In november 2013 bepaalde een rechtbank in New York dat het failliete Amerikaanse effectenhuis MF Global gedupeerde klanten 1,2 miljard dollar (888 miljoen euro) moet betalen. MF Global ging in 2011 ten onder aan grote investeringen in risicovolle Europese staatsobligaties, waarop miljarden werden verloren. Voor zijn ondergang onttrok het bedrijf geld aan rekeningen van klanten om de onderneming overeind te houden. Gedupeerde klanten beschuldigen MF Global daarnaast van misleiding rond de beleggingen in Europees schuldenpapier. De rechtbank legde MF Global ook een boete op van 100 miljoen dollar, die moet worden voldaan nadat de klanten en andere schuldeisers zijn gecompenseerd. MF Global werd geleid door een voormalig topman van Goldman Sachs, Jon Corzine. 

Gerelateerde artikelen