PwC betaalt Spaanse overheid €37 miljoen om medewerkers uit het gevang te houden

Het OM had tegen vier ex-PwC’ers zware straffen geëist voor fiscale fraude bij de overname door IBM van de adviespoot van PwC España in 2002.
Het Big4-kantoor blijkt nu die zware straf en verdere vervolgingen afgekocht te hebben, voor een bedrag van in totaal € 37 miljoen – waarvan 17 miljoen als achterstallige belasting, 11 miljoen aan rente en een administratieve sanctie ter waarde van € 9 miljoen.
 
De vier ex-werknemers, onder wie de voormalige CEO Miguel Fernández de Pinedo, werden verdacht van een leidende rol bij de ‘frauduleuze’ verkoop aan IBM van de adviesactiviteiten van PwC. In 2008 kwam de Spaanse FIOD alsnog met de beschuldiging dat de participanten bij de deal een fictieve reorganisatie hadden misbruikt om bij de overname minder belasting te hoeven te betalen. Volgens de vier verdachten was helemaal geen sprake geweest van enige fictie, en had de overname niet geresulteerd in welke belastbare omzet dan ook. 
 
Volgens PwC betrof het hier een oude en bijzonder ingewikkelde affaire, die terugging tot 2002 en nu gelukkig tot een voor alle partijen bevredigend eind was gebracht. De vier betrokkenen, die tot een voorwaardelijke en symbolische straf veroordeeld zijn, waren al acht jaar geleden vertrokken bij PwC. Het OM heeft besloten veertig andere (ex)personeelsleden niet verder te vervolgen.
 
 
Gerelateerde artikelen