PwC beschuldigd van leeftijdsdiscriminatie

Het kantoor schijnt ‘verbijsterend weinig’ nieuwe medewerkers onder de 40 aan te nemen - wellicht vanwege een ‘jong & fris’ imago?
“Cultuur en gedrag spelen een essentiële rol in het succes van iedere organisatie. Het zijn immers de mensen die de organisatie maken. In hun gedrag naar klanten, omgeving en elkaar komt tot uitdrukking waar de organisatie werkelijk voor staat. Natuurlijk is het primair het management dat stuurt op cultuur en gedrag. Maar ook commissarissen hebben hier een rol in. PwC kan hen bijstaan in het tastbaar maken van de cultuur in de organisatie en in de board room.”
 
Zo begint op de website van PwC de pagina waarop het advies-specialisme ‘Toezicht houden op: Cultuur en gedrag’ wordt aangeprezen. In de VS wordt PwC zelf nu beschuldigd van het overtreden van Amerikaanse wetten die discriminatie, ook op basis van leeftijd, strafbaar stellen.
 
Volgens de aanklacht beperken de werving- en selectieactiviteiten van PwC LLP zich praktisch tot het benaderen van studenten, waardoor nieuwe medewerkers bijkans zonder uitzondering tot de millenniumgeneratie behoren. Daarom, zegt Steve Rabin (RA, maar 53 jaar oud) werd hij op onacceptabele gronden afgewezen  toen hij bij PwC sollicteerde naar een baan die perfect bij zijn kwalificaties paste. “Ben je ouder dan 40, dan maak je so-wi-so geen kans.”
 
Rabin wordt gesteund door de AARP, die vaker optreedt in zaken rond leeftijdsdiscriminatie. AARP stelt dat er “geen enkele rechtvaardiging te vinden is voor selectie op basis van oude achterhaalde stereotypen over oudere werknemers”.
Samen vragen ze nu lotgenoten zich aan te sluiten bij een ‘class action’ zaak tegen PwC– aangezien het kantoor in de VS meer dan 46.000 werknemers telt, schatten zij dat er wel duizenden kandidaten zullen zijn die ook (menen) afgewezen (te) zijn vanwege hun leeftijd. 
Want PwC rapporteerde in 2011 nog dat de gemiddelde leeftijd van hun werknemers in dat jaar 27 was. En twee derde van hen was (ver) onder de 40… Volgens het Federal Bureau of Labor Statistics is de gemiddelde leeftijd van accountants (in én buiten de onderneming): 43. 
 
Gerelateerde artikelen