PwC Audit Partner vervolgd voor het niet ontdekken van fraude

De SEC vindt dat PricewaterhouseCoopers partner nalatig was en daardoor niet zag dat manager van een durfkapitaalfonds zijn eigen investeerders bestal.

G. Steven Burrill bekende in maart van dit jaar tegenover de SEC dat hij geld stal van zijn eigen VC fund, Burrill Life Sciences Capital Fund III, en dat geld stak in vakanties met zijn gezin, andere hobby’s en het overeind houden van enkele noodlijdende persoonlijke vennootschappen.

Volgens de Enforcement Division van de SEC is het kwalijk, dat de controlerend accountant Adrian D. Beamish niet zag hoe en dat Burrill miljoenen stal uit zijn eigen fonds; diefstallen die hij jaar na jaar boekte als “advanced” management fees. De accountant onderzocht niet of Burril daartoe geautoriseerd was en welk verhaal er achter stak.

PwC is het niet eens met de kritiek. “De betalingen aan de manager waren jaar na jaar netjes en volgens de regels geboekt, en de jaarverslagen overtuigden ook de sophisticated beleggers in het fonds. Hoe konden wij nu vermoeden dat hier sprake was van diefstal?”

Maar de SEC is niet te vermurwen. “De controlerend accountant moet wel degelijk alert zijn op mogelijke fraude in de boekhouding, en deze niet a prima vista accepteren. Accountant Beamish had veel meer professionele scepsis moeten tonen, dan had hij heus wel ontdekt dat Burrill van zijn klanten stal.”

accountingtoday

 

Gerelateerde artikelen