ProRail besloot documenten niet naar Tweede Kamer te sturen

De in opspraak geraakte spoorbeheerder ProRail heeft zelf besloten twee documenten over de bedrijfsvoering niet naar de Tweede Kamer te sturen. Daarover is geen overleg geweest met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

Dat zegt de president-commissaris van ProRail, Hans Alders, dinsdag tegen NRC. ‘Het ministerie vroeg mij: De Kamer wil de stukken, kan dat? Ik heb nee gezegd. Ik vind dit een zaak van de raad van commissarissen. Ik heb Mansveld wel een brief gestuurd met uitleg. Het was mijn afweging’, aldus Alders.

De Telegraaf citeerde eerder al uit de documenten, die dinsdag op de website werden geplaatst. De Kamer had Mansveld alle stukken over de financiële situatie van ProRail gevraagd. Maandag liet Mansveld weten niet aan dat verzoek te zullen voldoen.

De twee bewuste documenten schetsten volgens De Telegraaf een ‘onthutsend beeld’ over de spoorbeheerder. Zo werken financiële medewerkers van ProRail ’onnauwkeurig en inconsistent’. Ook zitten er ’hiaten’ in de financiële administratie. Er kan zelfs niet worden uitgesloten dat er sprake is van fraude, zo wordt gemeld.

De Kamer voelt Mansveld later dinsdag aan de tand over alle perikelen rond ProRail.

(ANP/Telegraaf)

Gerelateerde artikelen