Producentenvertrouwen hoogst in 4 jaar

Het vertrouwen van ondernemers in de Nederlandse industrie is deze maand gestegen naar het hoogste niveau in vier jaar tijd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De index waarmee het producentenvertrouwen wordt gemeten, steeg in mei naar 4,1, van 3,3 in april. De verbetering van het vertrouwen komt volgens het CBS vooral doordat ondernemers veel positiever zijn geworden over hun orderportefeuille.

Het CBS meldde dat het vertrouwen van industriële producenten nu ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,4) ligt. In januari 2008 bereikte het vertrouwen een piek van 9,4 en ruim een jaar later werd een dieptepunt gemeten met een stand van min 23,5.

Het statistiekbureau gaf aan dat producenten een fractie positiever zijn geworden over de productie in de komende drie maanden. Volgens de onderzoekers zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan producenten die denken dat de productie zal dalen. Wel waren ze minder positief over hun voorraden gereed product.

Het CBS meldde vorige week nog dat het Nederlandse ondernemersvertrouwen positief blijft. Ondernemers zijn nu al zes kwartalen op rij optimistisch gestemd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen