Prijs van goud en koper naar recordniveaus

Geopolitieke ontwikkelingen en de energietransitie drijven de prijs op.

De prijzen van goud en koper zijn deze week gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

  • De goudprijs is gestegen tot 2450 dollar per troy ounce
  • De prijs van koper is voor het eerst tot boven de 11.000 dollar per ton gegaan
  • Geopolitieke onrust en energietransitie drijven de vraag naar de metalen op
  • De prijs voor zilver is gestegen tot het hoogste niveau in elf jaar 

De goudprijs steeg op de Londense metalenmarkt naar circa 2450 dollar per troy ounce (31,1 gram). Later zakte de prijs weer wat terug. De prijs van het edelmetaal zit al langer in de lift, vooral door de hoop dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verlagen en om de onrust in het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas. Daarnaast heeft de Chinese centrale bank aanzienlijke hoeveelheden goud aan zijn reserves toegevoegd.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op CFO Day, hét jaarlijkse event voor CFO’s op 30 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

De prijs van koper ging voor het eerst tot boven de 11.000 dollar per ton. Dat komt vooral door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen. Door de vele industriële toepassingen van koper wordt het metaal ook wel als barometer voor de economie beschouwd.


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


De zilverprijs is inmiddels gestegen naar het hoogste niveau in elf jaar. En de prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, heeft het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar bereikt door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

Vraag naar goud piekt

Gerelateerde artikelen