Zó help je retailklanten met financiering

Net zoals er verschillende redenen zijn voor retailbedrijven een lening af te sluiten, zijn er tal van financieringsvormen. Pin Voorschot zet ze op een rijtje.

Partnerbijdrage van: 

Hoewel de bank niet de enige financier is voor ondernemers, is zij nog steeds wel de meest populaire. Dit komt omdat de bank van alle kredietverstrekkers de meest gunstige rentetarieven hanteert voor ondernemers. Voor een zakelijke geldlening tot enkele duizenden euro’s kan een ondernemer terecht bij de bank waarbij u rood kunt staan. Gaat het om grotere bedragen, dan worden er ook meer eisen gesteld. 

Als het specifiek gaat om voorraadfinanciering, hebben verschillende banken speciale producten ontwikkeld om tegemoet te komen aan ondernemers in de retail. Wel is het goed in het achterhoofd te houden dat een bank maar een deel van een voorraad wil financieren, zodat retailers alsnog op zoek moeten naar alternatieve financieringsvormen. 

Voorbeeld is het leverancierskrediet, waarbij een leverancier de voorraad ‘leent’ aan de ondernemer. Er wordt bij de levering alleen een voorschot betaald, terwijl de afbetaling van de voorraad op een later moment plaatsvindt. Alternatieve financieringsvorm is crowdfunding, waarmee geld van vreemde investeerders wordt geleend.

Er zijn wel risico’s aan deze financieringsvorm verbonden: binnen een bepaalde tijdsperiode moet een minimaal startbedrag worden opgehaald, anders gaat de financiering niet door. Voorbeeld van een nieuwe bedrijfslening voor het mkb is New10 van ABN Amro, waarmee online zakelijke leningen kunnen worden aangevraagd van €20.000 tot €250.000.

Ook internationale spelers zijn actief op de Nederlandse markt met online leningen. Bijvoorbeeld Funding Circle, een online kredietmarktplaats die zich richt op het financieren van kleine en middelgrote ondernemingen. Omdat het bedrijf achter het platform geen financiering biedt maar als bemiddelaar optreedt, is het eerder een voorbeeld van een crowdfunding-platform dan van een partij voor online leningen. 

Ander bedrijf dat zakelijke online leningen verstrekt aan het mkb is Atlantis Financiers. Een Nederlandse financier die meerdere soorten krediet aanbiedt. Het bedrijf vereist een minimale jaaromzet van €250.000.

Voor grote leningen zijn er verschillende typen investeerders die zakelijke leningen verstrekken. Business Angels bijvoorbeeld: benaming voor oud-ondernemers of bestuurders die een gedeelte van hun privévermogen steken in jonge bedrijven. De overheid is er ook; de landelijk actieve stichting Qredits maakt het mogelijk om microfinanciering aan te vragen van maximaal €50.000, of een mkb-krediet vanaf €50.000 tot €250.000.

En dan is er die nieuwe kredietverstrekker, speciaal gericht op het mkb, die u snel en gemakkelijk aan geld helpt. Want als ondernemer bent u gebaat bij snelheid: u wilt kunnen investeren in uw bedrijf om winst te kunnen maken in de nabije toekomst en op korte termijn genoeg cashflow te genereren. Helaas zijn er maar weinig partijen die deze situatie herkennen en u een passende oplossing bieden. 

Toch is er een manier waarop u snel over een zakelijke lening voor de retail kunt beschikken die is ontwikkeld naar de wensen van retailers: PIN Voorschot. Een betaaldienst gericht op retailers in het mkb, die een fysieke of online winkel hebben. En juist met de cashflow van deze winkels wordt een voorschot genomen op de te maken omzet van de retailer, zodat een retailer tijdig van krediet kan worden voorzien. Afgelost wordt er middels de dagomzet: met elk pinbedrag van de klant wordt automatisch een deel van de zakelijke lening afgelost. 

Deze aflossingsvorm biedt veel voordelen voor de retailer: niet alleen kunt u snel over een zakelijke lening beschikken, ook hoeft u zich niet druk te maken over de aflossing. Deze gaat immers automatisch. Voorwaarde is wel dat u over een pinautomaat beschikt waarmee producten kunnen worden afgerekend. Daarnaast is de aflossing flexibel: retailers zijn nu eenmaal gewend aan weers- en seizoensinvloeden die ervoor zorgen dat de winst sterk kan variëren. Dat hoeft dan ook geen probleem te zijn: wordt er meer winst gemaakt, dan lost u meer af. Bij een dag zonder omzet draagt u niets af.

Het PIN Voorschot is in 2015 geïntroduceerd in Nederland. Inmiddels hebben ruim 1200 retailers gebruik gemaakt van deze zakelijke lening. Niet alleen prijzen zij de automatische en flexibele aflossingsvorm, maar ook de persoonlijke en snelle werkwijze bij het beoordelen van kredietaanvragen. Binnen twee dagen na een kredietaanvraag weet u als retailer of u in aanmerking komt en daarna wordt er een bezoek gebracht aan het bedrijf dat de aanvraag heeft ingediend. Zo leren beide partijen elkaar kennen en kan er advies op maat worden gegeven. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het geld snel gestort en kan de ondernemer het geld aanwenden voor de gewenste bedrijfsinvesteringen. 

Gerelateerde artikelen