PGGM bereikt schikking in zaak tegen HP

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft een schikking bereikt in een collectieve rechtszaak tegen de Amerikaanse computerproducent Hewlett-Packard (HP). Aandeelhouders krijgen een schadevergoeding van 100 miljoen dollar voor compensatie van koersverliezen na de desastreus verlopen overname van het Britse softwarebedrijf Autonomy door HP in augustus 2011.

Een rechtbank in Californië wees PGGM in maart 2013 aan als hoofdeiser in een zogeheten ‘class action’ tegen HP en enkele individuele (oud-)bestuurders. In de aanklacht stelde PGGM dat HP bewust misleidende verklaringen heeft verstrekt over de gang van zaken rond de overname van Autonomy. Ook verzweeg HP volgens de eisers intern bekende negatieve financiële informatie over de zwakke prestaties van Autonomy na de overname.

HP maakte in november 2012 bekend dat zij 8,8 miljard dollar afboekte op deze overname, waarvoor 11 miljard dollar was betaald. ‘Aandeelhouders zijn gedurende deze periode geconfronteerd met forse koersverliezen toen duidelijk werd dat er sprake was van onregelmatigheden in de boekhouding van Autonomy, waarbij de werkelijke waarde van Autonomy onjuist werd weergegeven’, aldus PGGM.

De pensioenuitvoerder benadrukt de betrokkenheid van PGGM vanuit het perspectief van actief aandeelhouderschap. ‘PGGM heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om als hoofdeiser op te treden in deze class action, omdat het van cruciaal belang is dat beursgenoteerde ondernemingen hun aandeelhouders tijdig voorzien van accurate informatie die hun beleggingsbeslissingen kan beïnvloeden’, aldus Eloy Lindeijer, hoofd investeringen van PGGM. 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen