Petrobras wacht mogelijk recordboete in VS vanwege corruptieschandaal

De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras wacht mogelijk een boete van 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro) vanuit de Verenigde Staten, vanwege de rol van het bedrijf in een grootscheeps corruptieschandaal. Werknemers van het bedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers, in ruil voor opdrachten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de fraude.

Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van ingewijden. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek naar de corruptie gestart. Het onderzoek kan twee tot drie jaar in beslag nemen en resulteert mogelijk in de hoogste boete vanwege corruptie die de Amerikaanse autoriteiten ooit hebben uitgedeeld aan een bedrijf.

Die twijfelachtige eer valt nu nog ten deel aan het Duitse industriële concern Siemens dat zeven jaar geleden 800 miljoen dollar moesten aftikken in de VS vanwege zijn rol in een omkoopschandaal. In Duitsland moest een vergelijkbaar bedrag worden betaald.

Volgens de bron bevindt het Amerikaanse onderzoek zich nog in de beginfase en is er nog geen onderhoud geweest tussen de autoriteiten in de VS en afgevaardigden van Petrobras.

Volgens advocaten van Petrobras is het bedrijf slachtoffer van corruptie bij een ingenieursbureau en andere leveranciers van de onderneming. Daarbij zou een groep oud-werknemers de boel moedwillig hebben belazerd.

Het eerder dit jaar al gestarte federale onderzoek in Brazilië geeft stap voor stap een beeld van de waarschijnlijk enorme corruptie bij de top van de energiegigant die nauw is verbonden met de Braziliaanse politiek. President Dilma Rousseff zat eerder als minister van Mijnbouw en Energie ook in de top van het bedrijf.

(ANP)

Gerelateerde artikelen