Petrobras schrijft miljarden af door fraude

Het geplaagde Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft miljarden afgeschreven in verband met de fraude- en corruptiezaak rond het concern. Dat bleek donderdag uit de cijferpresentatie over het vierde kwartaal van vorig jaar, die met forse vertraging werden geopenbaard.

Petrobras zette een kwartaalverlies in de boeken van 26,6 miljard Braziliaanse real (ruim 8,2 miljard euro). In dat resultaat zit een afschrijving vanwege de fraude en andere ‘verstoringen’ zoals overcapaciteit bij raffinaderijen en de dalende olieprijs verwerkt van 50,8 miljard real.

De cijferpublicatie werd meerdere malen uitgesteld vanwege het omvangrijke onderzoek naar fraude en corruptie rond het concern. In november vorig jaar weigerde accountant PwC zijn handtekening onder de resultaten te zetten vanwege het schandaal, waarmee ook de Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore in verband werd gebracht.

In het tweede kwartaal van vorig jaar daalde de winst van Petrobras al fors, met name door een afname van de export van ruwe olie. Het bedrijf zette toen een winst van 4,96 miljard real (destijds 1,6 miljard euro) in de boeken, tegen 6,2 miljard real een jaar eerder.

Petrobras kondigde donderdag ook aan geen dividend uit te keren om geld uit te sparen. Verder verkleinde het zijn investeringsbudget voor 2016 met 37 procent tot 25 miljard dollar. Een vernieuwd bedrijfsplan zal binnen dertig dagen gepresenteerd worden, beloofde topman Aldemir Bendine.

(AFN)

Gerelateerde artikelen