‘Pensioenknipregeling’ tijdelijk opnieuw ingevoerd

Een opsteker voor mensen die binnenkort met pensioen gaan en dan nadeel ondervinden van de huidige, zeer lage rente. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat de zogenoemde 'pensioenknip' tijdelijk opnieuw invoeren. Die regeling biedt mensen de mogelijkheid om hun pensioen niet verplicht in één keer te laten uitkeren. Dat moet nu nog wel.

Nu moeten mensen die bij een verzekeraar een premieregeling hebben hun pensioen in één keer laten uitkeren op de dag dat ze met pensioen gaan, tegen de dan geldende rente en voor een levenslange periode. Door de lage rente is dat op het moment zeer onaantrekkelijk, omdat het leidt tot lagere uitkeringen.

Klijnsma maakt nu op aandringen van onder meer de VVD en D66 tijdelijk mogelijk dat het pensioen voor twee jaar kan worden uitgekeerd en over twee jaar de rest van het pensioen. Daarmee wordt de kans op een hoger pensioen vergroot, omdat de rente tussentijds gestegen kan zijn. Klijnsma wees in een Kamerdebat wel op de risico’s: de knip is geen garantie op een hogere uitkering.

VVD-Kamerlid Helma Lodders: ‘Het is een eerste goede stap, omdat de afhankelijkheid van een dagkoers hiermee verminderd wordt. Het is goed dat mensen de keuze krijgen om te kiezen voor een levenslang pensioen, of een pensioen dat je eerst voor twee jaar aankoopt en later de rest.’

De ‘pensioenknipregeling’ is tijdelijk. Per 1 juli volgend jaar moet er een definitieve oplossing zijn. Ook Steven van Weyenberg van D66 is blij. De pensioenknip geeft mensen keuze, als noodoplossing tot de nieuwe wet er is of het probleem is ondervangen door een initiatiefwet van de VVD.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen