Pensioenfondsen willen pensioenen niet verhogen

Een verhoging van de pensioenen zit er voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse pensioenfondsen waarschijnlijk nog niet in. Daarvoor is hun financiële gezondheid nog te zwak. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van financieel adviesbureau Aon. Recent is er in de Haagse politiek wel een voorstel ingediend om het indexeren van pensioenen snel makkelijker te maken, maar het is in de ogen van Aon nog maar de vraag hoeveel fondsen gebruik zouden willen maken van zo'n regeling.

De beleidsdekkingsgraad, een graadmeter die aangeeft hoe de fondsen ervoor staan, bedroeg afgelopen maand gemiddeld 107 procent. Maar aangezien dit cijfer een gemiddelde betreft, zijn er ook fondsen die er slechter voor staan.

Onlangs schaarde een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een voorstel dat fondsen vanaf januari al de pensioenen mogen verhogen als hun beleidsdekkingsgraad eind dit jaar op 105 procent zit, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel. Ook het kabinet zei te willen meewerken aan zo'n regeling. 

Maar Frank Driessen, directeur van Aon’s Retirement Solutions, denkt dat niet alle pensioenfondsen die aan de voorwaarden voldoen, ook echt gebruik willen maken van deze mogelijkheid.

Als de fondsen geld zouden uitgeven aan indexatie van de pensioenen, dan kunnen ze dat geld later niet meer op een andere manier inzetten. "Pensioenfondsen zijn voorzichtig geworden met beloftes", benadrukt Driessen. 

Ze moeten volgens hem kijken naar het hele plaatje van alle in aantocht zijnde pensioenhervormingen. "Toch kunnen wij ons voorstellen dat sommige fondsen wel een stapje zetten volgend jaar om het draagvlak te behouden", erkent de expert.

Ouderenorganisaties reageerden onlangs nog sceptisch op het voorstel dat van de PvdA kwam. De gepensioneerde verpleegkundige, agent en leraar gaan er geen cent op vooruit, zo luidde de kritiek. 

Ouderenorganisaties wezen erop dat vooral de grootste pensioenfondsen van het land met hun dekkingsgraad nog onder het vereiste niveau zitten, waardoor miljoenen Nederlanders niets aan het voorstel zouden hebben. "En het overgrote deel van de fondsen dat naar verwachting volgend jaar wél kan indexeren, kon dat al zonder deze deal", gaven ze ook aan.

 

Gerelateerde artikelen