‘Pensioenfondsen staan er nog slechter voor’

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in december financieel nog slechter voor komen te staan, blijkt uit onderzoek van marktvorser Aon Hewitt. Daarmee raakt verhoging van de pensioenen (indexatie) voor de meest fondsen verder uit beeld.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen bedroeg eind vorige maand 102 procent. Dat is een procentpunt lager dan in november. De graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Of fondsen moeten korten of de pensioenen mogen verhogen hangt tegenwoordig af van de beleidsdekkingsgraad. Die is gebaseerd op de gemiddelde score van de afgelopen twaalf maanden. Deze beleidsdekkingsgraad is in 2015 gedaald van 110 naar 104 procent. Dit is net iets lager dan het wettelijke vereiste minimum.

Pensioenfondsen hebben nu al een tijd last van de extreem lage rentestand. Hierdoor zijn hun verplichtingen flink toegenomen. Aon gaat ervan uit dat veel fondsen het jaar afsluiten met een reservetekort en dat sommige kampen met een dekkingstekort. Dat betekent dat zij vóór 1 april een nieuw herstelplan moeten indienen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen