PCAOB wil graag ook Chinese accountants inspecteren

De Public Company Accounting and Oversight Board inspecteert al controlerend accountants in 46 landen – China stribbelt tegen.
De voorzitter van de PCAOB, James Doty, deed tijdens de AICPA-conferentie over ontwikkelingen rond de SEC en de PCAOB  van woensdag verslag over de verdere uitbreiding van hun internationale inspectieprogramma. “Wij hebben nu al kantoren geïnspecteerd in 46 landen buiten de VS. In 18 daarvan doen we dat samen met de lokale toezichthouders – zodat we meer gevoel krijgen van en voor de plaatselijke risico’s, en bovendien bieden we die lokale toezichthouders de kans om meer zicht te krijgen in de internationale activiteiten van de betreffende kantoren.”
 
Hij wees erop dat de PCAOB het groene licht gekregen heeft van de Europese Commissie om in de EU samenwerking te zoeken met de toezichthouders in de lidstaten. De betreffende overeenkomst wordt volgend jaar geëvalueerd en waarschijnlijk verlengd. “Daarna zullen we de banden met onze Europese collega’s nog verder aantrekken, en we zijn van plan om aparte protocols af te spreken met die landen ,waar we momenteel nog geen inspecties kunnen uitvoeren vanwege wettelijke hinderpalen. Zo hebben we dit jaar bilaterale afspraken kunnen maken met Luxemburg, Griekenland en Hongarije.”
 
 Inmiddels inspecteert de PCAOB in Latijns Am,erika, Canada, Afrika, Australië en Azië. “Alleen in China zijn de autoriteiten minder bereid tot openheid en samenwerking. Een eerste succesje dat we kunnen melden is de afspraak om een pilot-inspectie te arragngeren, samen met de Chinese securities regulator, maar  de onderhandelingen over de punten en comma’s blijven maar voortduren.”
 
Gerelateerde artikelen