PCAOB waarschuwt tegen achteraf wijzigen van controledossiers

Het onjuist of onterecht wijzigingen aanbrengen in het controledossier kan resulteren in zware straffen en boetes.
Bij het toezicht op en inspectie van de kwaliteit van controlewerkzaamheden door accountants komt de PCAOB vaak voorbeelden tegen van kantoren of individuen die op verkeerde gronden wijzigingen aanbrengen in, zaken toevoegen en zaken weghalen uit controlledossiers, vanwege een PCAOB-inspectie. Dat kan leiden tot zware sancties, waarschuwt de PCAOB – van persoonlijke schorsingen of verwijdering uit registers tot het vervallen van de erkenning van het kantoor. 
 
Niet zelden zijn die sancties ernstiger dan de consequenties van eventuele opsporing van de stiekem herstelde onregelmatigheden zelf. Daarom wijst de toezichthouder de leiding van de kantoren er nog eens op dat het belangrijk is adequate control uit te oefenen over de werkzaamheden van de accountants en over de juistheid en volledigheid van het controledossier. 
 
“Er zijn duidelijke regels over hoe en wanneer er wijzigingen aangebracht kunnen, mogen of moeten worden nadat het controlewerk afgesloten is,” zegt Martin Baumann, PCAOB’s chief auditor en bewaker van de professionele standaarden, “en daar moeten de auditors zich echt strikt aan houden!”
 
Gerelateerde artikelen