PCAOB: toch maar vennoot noemen die verantwoordelijk is voor audit?

De PCAOB komt opnieuw met voorstel om vast te leggen welke partner verantwoordelijk is voor een public company audit in de United States.
Voorzitter Doty van de Public Company Accounting Oversight Board heeft maandag jl in Brussel gezegd dat de PCAOB binnenkort een nieuw voorstel voorlegt aan stakeholders, waarin vorm gegeven wordt aan de reeds langer levende wens dat een vennoot zich bij de PCAOB identificeert als ‘ the engagement partner’ voor een specifieke audit.
 
In de VS wordt al jaren gesteggeld over het noemen van deze verantwoordelijke vennoot. In 2009 stelde de PCAOB al voor dat die vennoot het controleverslag zou ondertekenen. Maar vanwege de gevolgen van zo’n ondertekening – denk aan persoonlijke aansprakelijkheid – waren de reacties zo negatief, dat het voorstel schielijk in een diepe lade verdween.
 
In plaats daarvan opperde de PCAOB in 2011 en 2013 dat de betreffende partner in elk geval in het verslag genoemd zou worden, naast eventuele andere kantoren en adviseurs die bij de controle betrokken zijn. Maar ook daarop kwam weer hetzelfde tegenargument van (risico van) aansprakelijkheid. 
 
Nu stelt de PCAOB een apart formulier voor, mét de naam van de vennoot, apart in te leveren bij de PCAOB. “I believe there is a middle ground that will provide investors this disclosure in a form that reduces auditors’ perception of litigation risk,” aldus Doty in Brussel.
De PCAOB begint ook een dialoog over mogelijke criteria om de kwaliteit van een audit te meten, aldus de voorzitter in dezelfde key note speech.
 
Gerelateerde artikelen