PCAOB straft accountantskantoor in Hongkong en drie van zijn medewerkers

Omdat zij weigerden medewerking te verlenen aan een onderzoek naar een Chinees bedrijf, heeft de Public Company Accounting Oversight Board disciplinaire maatregelen genomen tegen een kantoor in Hongkong en drie van zijn werknemers geschorst.
Het bedrijf in kwestie is (ook) in de VS aan de beurs genoteerd. Volgens de Sarbanes-Oxley Act en de aanpalende regelgeving van de PCAOB moeten accountantskantoren en hun medewerkers waar ook ter wereld in dat geval, willen zij hun opfficiële registratie behouden, volledig hun medewerking verlenen aan alle onderzoeken door die PCAOB. 
 
De maatregelen die de PCAOB nu heeft genomen tegen de Hongkongse accountants tonen duidelijk aan dat het haar ernst is met de handhaving van de betreffende regels, ook al betreft het het (verre) buitenland. 
 
PKF (PKF HK), een kantoor gevestigd in de Hong Kong Special Administrative Region van de Volksrepubliek China, weigerde de Amerikanen informatie te verstrekken over hun audits van een in China gevestigd bedrijf.  Zij betoogden dat de PCAOB geen medewerking kon eisen, anders dan via een officieel verzoek daartoe via de betreffende Chinese autoriteiten; dit op basis van  het  Memorandum of Understanding on Enforcement Cooperation (MOU) dat de PCAOB in 2013 overeen kwam met die Chinese autoriteiten.
Maar, zegt de PCAOB, daar hebben wij niets mee te maken, omdat het hier gaat om een kantoor dat bij de PCAOB registratie heeft aangevraagd en gekregen. Alleen daarom al zijn zij verplicht medewerking te verlenen.
 
Zowel het kantoor als de drie medewerkers werden voor drie jaar geschorst en mogen pas daarna opnieuw registratie aanvragen.  De betrokkenen hebben de sancties geaccepteerd – zonder schuld te bekennen.
 
Gerelateerde artikelen