PCAOB hernieuwt overeenkomst met verse Duitse toezichthouder

Eerder al bestond een dergelijke overeenkomst met de voorganger van de Abschlussprüferaufsichtsstelle (APAS)
Vanaf 17 Juni 2016 staan Duitse accountants (ofwel wirtschaftprüfer)  onder toezicht van de Abschlussprüferaufsichtsstelle (APAS), in Europees Denglish de Auditor Oversight Body, als orgaan van het Bundesamt für Wirtschaft und  Ausfuhrkontrolle (BAFA).
 
De overeenkomst tussen APAS en PCAOB  biedt een kader voor gezamenlijke inspecties en de uitwisseling van confidentiële informatie, in lijn met de wetgevingen van de US en de bondsrepubliek. Ook  de regelgeving rond ‘data protection’ maakt deel uit van de overeenkomst.
De Sarbanes-Oxley wetgeving verplicht de PCAOB om het toezicht uit te oefenen over alle controlerend accountants die aan Amerikaanse beurzen genoteerde ondernemingen auditen, waar ook ter wereld. Het gaat dezer dagen om ruim 900 kantoren in 86 landen buiten de VS, waarvan 39 kantoren in Duitsland gevestigd zijn. 
 
De PCAOB heeft in de EU al dergelijke overeenkomsten gesloten met toezichthouders in Nederland, Griekenland, Denemarken, Hongarije, Luxemburg, Zweden, Finland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de EU heeft de PCAOB overeenkomsten met Zwitserland, Noorwegen en met verschillende toezichthouders in Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Australië.
 
Gerelateerde artikelen