Participatiemaatschappijen investeren fors meer in Nederlandse bedrijven

De investeringen in Nederlandse bedrijven door participatiemaatschappijen zijn fors gestegen, van €2,4 miljard in 2013 naar €3,1 miljard in 2014. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) en PwC. Het aantal participaties was met 386 ondernemingen ook historisch hoog.

‘Het toegenomen vertrouwen in de economie vertaalde zich duidelijk in meer vraag en aanbod van kapitaal,’ aldus de onderzoekers.

Meer start-ups dan ooit profiteren van venture capital

In 2014 ontvingen 226 start-ups in Nederland €169 miljoen als risicokapitaal van venture capitalists. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen namen daarvan €67 miljoen in 120 bedrijven voor hun rekening. De meeste start-ups haalden kapitaal op bij Nederlandse partijen, maar een aantal in het oog springende bedrijven als Mytomorrows, Catawiki, Encare Biotech en The Cloackroom wisten risicokapitaal op te halen bij een grote buitenlandse venture capitalists.

Meer groeikapitaal voor succesvolle Nederlandse innovatieve bedrijven

In 2014 kregen 65 Nederlandse bedrijven voor een totaal van €353 miljoen aan groeifinanciering van een private equity partij. In 2013 was dit €194 miljoen voor 66 bedrijven. Op die manier kregen veel innovatieve Nederlandse (tech)bedrijven een investering om te groeien, bijvoorbeeld Adyen, Airborne, Elastic Search maar ook de Bergmann Klinieken. Bij een groeifinanciering blijft een oprichter vaak meerderheidsaandeelhouder en wordt het ingebrachte kapitaal gebruikt om bijvoorbeeld de productiecapaciteit uit te breiden of internationaal te groeien.

Toename buyoutinvesteringen

In 2014 trokken 70 Nederlandse bedrijven voor een totaal aan €2,5 miljard aan buyout kapitaal aan van een private equity partij. Een significante stijging ten opzichte van 2013 toen dit €1,9 miljard was voor 53 bedrijven. Zowel grote als kleine Nederlandse bedrijven profiteerden van deze toename.
 
Beleggers geïnteresseerd in private equity en venture capital fondsen

Er werd in 2014 door Nederlandse participatiemaatschappijen voor €1,4 miljard aan nieuwe fondsen geworven, iets hoger dan in veel voorgaande jaren. Meer opmerkelijk is het bedrag, €533 miljoen, dat Nederlandse venture capital fondsen wisten op te halen, een historisch hoog bedrag.

• De Nederlandse private equity en venture capital markt in 2014

Gerelateerde artikelen