Oxfam Novib hekelt Nederlandse rol in Panamaroute

De gegevens die onderzoeksjournalisten boven tafel hebben gekregen over belastingontwijking via Panama tonen hoe 'multimiljonairs Nederland kunnen gebruiken als belastingparadijs'. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een reactie op de zogeheten Panama Papers.

‘Buitenlandse bedrijfseigenaren kunnen zich namelijk verbergen achter Nederlandse vennootschappen om buiten het zicht te blijven van hun eigen belastingdiensten’, aldus Oxfam-belastingexpert Francis Weyzig. ‘Verder speelt Nederland een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. Door een speciale constructie via Nederland te gebruiken, kunnen aandeelhouders ook belasting ontwijken in sommige landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft. Ontwikkelingslanden lopen daardoor ieder jaar miljarden aan belastinginkomsten mis.’

Panama Papers is een samenwerkingsverband van ruim honderd internationale media, die de uitgelekte administratie van de Panamese financiële dienstverlener Mossack Fonseca onderzoeken. In Nederland werken Het Financieele Dagblad en Trouw mee. Zij gaven aan in de komende dagen meer te publiceren ‘over de rol van Nederland in de vaak complexe offshore-netwerken’.

Gerelateerde artikelen