Oud-topbankier claimt miljoenen bij EY

Ian Kantor, voormalig topbankier bij zakenbank Insinger de Beaufort, eist bijna drie miljoen euro aan schadevergoedingen van accountants- en advieskantoor EY. EY zou verantwoordelijk zijn voor Kantors perikelen met de Nederlandse fiscus.
Kantor kreeg het in 2005 aan de stok met de Nederlandse Belastingdienst. De in Nederland wonende Zuid-Afrikaanse bankier dacht ten onrechte in aanmerking te komen voor belastingvrijstelling op een aantal van zijn vennootschappen in Luxemburg. Advies hiervoor had Kantor ingewonnen bij EY. Kantor stelt het accountantskantoor dan ook verantwoordelijk voor het feit dat de bankier in 2010 alsnog bijna 2,5 miljoen euro aan belasting moest betalen.
Dubbele belasting
Kantor is van mening dat hij nu dubbel belasting heeft betaald. Daarom eist hij een schadevergoeding van bijna drie miljoen euro van EY, dat hem slecht geadviseerd zou hebben. Ook de rechtbank stelde dat EY beter onderzoek had moeten doen naar de vraag in hoeverre de Luxemburgse vennootschappen onderworpen waren aan het Nederlandse belastingstelsel.
Spanningen
In de zitting van gisteren stelde EY dat Kantor ‘dollartekens’ in zijn ogen heeft en daarom een ‘absurde’ schadevergoeding eist. Deze opmerking viel bij Kantor niet in goede aarde. De oud-bankier stelde dat hij voor advies juist bij EY aanklopte, omdat hij zich nog maar kort geleden in Nederland had gevestigd en derhalve niet wist hoe alles hier werkte. Ondanks de spanningen verzocht de rechtbank de strijdende partijen toch weer om de tafel te gaan. De rechtbank zou dan bereid zijn om met een voorlopig oordeel richting te geven aan de eventuele onderhandelingen over een schikking. Kantor en EY gaan over dat voorstel nog in beraad.
Gerelateerde artikelen