Oud CFO KPMG voor de rechter om hoofdkantoor

Twee oud-bestuurders van KPMG staan vanaf vandaag voor de rechter. Zij zouden de Belastingdienst voor 13,5 miljoen euro benadeeld hebben bij de bouw van hun nieuwe hoofdkantoor langs de A9.

Dat meldt het FD.

In 2010 verhuisde KPMG naar het nieuwe pompeuze hoofdkantoor van ruim 60.000 vierkante meter, zo’n 15.000 meer dan het oude pand dat leeg en eenzaam achter bleef. Het kwam KPMG op veel kritiek te staan, ook omdat er fiscale constructies werden toegepast om flink te profiteren van de verhuizing. 

De verdachten zijn voormalig CFO Jaap van Everdingen en voormalig stafdirecteur Pim Botterman. Van Everdingen was vanaf 2010 de voor het project verantwoordelijke bestuurder bij KPMG, maar hield zich er ook in de jaren ervoor al mee bezig. Hem en Botterman wordt verweten dat KPMG onder hun leiding de miljoenenkosten voor de luxe aankleding van het pand onterecht in een keer heeft afgetrokken van de belasting, in plaats van dit uit te smeren over meerdere jaren. Dat zorgde volgens het Openbaar Ministerie en de Fiod voor een belastingvoordeel van 10 miljoen euro.

Volgens Stibbe-advocaat Daan Doorenbos, die de oud-bestuurders verdedigd, heeft KPMG weliswaar de kosten voor huurdersvoorzieningen in één keer afgetrokken in plaats van in meerdere jaren, “maar per saldo zou de fiscus niets tekortkomen”.

Bovendien, stelt de advocaat, was het gebruikelijk dat KPMG dergelijke constructies voorlegde aan de fiscus, om er vervolgens over te discussiëren. “KPMG is zijn hele bestaan altijd een modelbelastingplichtige geweest en had een uitstekende relatie met de fiscus.” 

Het bedrijf heeft volgens hem geprobeerd ook deze keuze voor te leggen, maar de fiscus reageerde niet. “Het luik ging dicht. En toen het luik openging kwam er een Fiod-ambtenaar uit in plaats van een gesprek”, aldus Doorenbos, die vindt dat de zaak bij de belastingrechter thuis hoort.

Vandaag begint de rechtszaak met de inhoudelijke behandeling door het Openbaar Ministerie.

Gerelateerde artikelen