Oppositie: uitleg Rutte onvoldoende

De oppositie in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met de nadere tekst en uitleg van premier Mark Rutte over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Het gaat hier om de heffing op de winstuitkering (dividend) aan aandeelhouders.

Op aandringen van oppositiepartijen moest Rutte gisteren een onderbouwing geven van het besluit om de belasting te schrappen. De maatregel kwam tot stand tijdens de vorming van de coalitie. Volgens de oppositie is Rutte gechanteerd door grote bedrijven en gaat het om een cadeautje van 1,4 miljard euro aan aandeelhouders.

GroenLinks noemt de reactie van Rutte een flutbriefje. Samen met andere oppositiepartijen hamert de partij op verdere informatie, zoals adviezen van ambtenaren. Uit zo'n advies zou blijken dat een afschaffing werd afgeraden. Rutte wil echter niet alle documenten vrijgeven die tijdens de formatie zijn gebruikt.

De premier zal zich woensdag in de Kamer opnieuw moeten verantwoorden voor de afschaffing. De coalitie schaarde zich achter het verzoek voor een debat, zodat de premier nog eens alles kan uitleggen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën deed tijdens een marathondebat over de begroting al een verwoede poging de maatregel te verdedigen. Hij wees op de noodzaak om Nederland aantrekkelijk te houden voor bedrijven.

De minister benadrukte verder dat Groot-Brittannië geen dividendbelasting heeft. En collega's in drie landen met de euro zouden hem hebben toevertrouwd een belasting voor bedrijven 'flink' te gaan verlagen. Maar Hoekstra erkende dat er geen 'harde bewijzen' bestaan dat de afschaffing van de dividendbelasting gaat werken.

(ANP)

Gerelateerde artikelen